9 dni
Czas
Portugalia
Lokalizacja
kwiecień
Data

Od źródeł porto do Composteli

Porto – Dolina Douro – Vinho Verde – Galicja

Termin: 25 kwietnia – 2 maja 2020

Najważniejsze atrakcje

 

Rejs tradycyjną łodzią rabelo po rzece Douro

 

Zakwaterowanie w historycznej posiadłości wśród winnic

 

Degustacje kilkunastu rodzajów porto w piwnicach Vila Nova de Gaia

 

Wizyta w największej na świecie fabryce korka Amorim

 

Przeprawa katamaranem po kanionach rzeki Sil w apelacji Ribeira Sacra

 

Nocleg w hotelu w dawnym średniowiecznym klasztorze

 

Odwiedziny u producentów najlepszych białych win Hiszpanii

 

Zwiedzanie katedry św. Jakuba w Santiago de Compostela z przewodnikiem

MIEJSCE DOCELOWE Portugalia
CZAS TRWANIA  Termin: 25 kwietnia – 2 maja 2020
W CENIE
noclegi program
wyżywienie

 

pilot, degustacje
POZA ZESTAWEM
bilety wstępu
napoje

 

 Cena za wycieczkę:  3250 PLN + 1520 EUR + przelot OD 1200

Gwarantujemy

      • Przelot na trasie Warszawa – Porto – Warszawa, lot bezpośredni tanimi liniami;
      • przejazdy autokarowe w czasie trwania wycieczki;
      • zakwaterowanie – 7 noclegów w pokojach dwuosobowych w hotelach o standardzie 4*(pokoje jednoosobowe za dopłatą 350 EUR);
      • wyżywienie dwa razy dziennie – śniadanie oraz obiad lub kolacja (zgodnie z programem);
      • wino do obiadów i kolacji – ok. ½ butelki na osobę;
      • bilety wstępu (zgodnie z programem zwiedzania);
      • wizyty w winiarniach i degustacje (zgodnie z programem);
      • opiekę pilota-specjalisty winiarskiego;
      • materiały informacyjno-szkoleniowe;
      • ubezpieczenie KL, NNW i bagaż.

      Dodatkowo płatne:

      • pokój jednoosobowy – 350 EUR;
      • posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie;
      • zwyczajowe napiwki – 50 EUR/os.

Informacje i rezerwacje:
tel.  692 663 076

biuro@nowe-horyzonty.com.pl

w TEMACIE poczty napisz:

zgłoszenie:  Od źródeł porto do Composteli  (WS)  + termin, w TREŚCI wpisz: imię, nazwisko, rodzaj pokoju, adres zamieszkania, datę urodzenia  oraz telefon

 

Plan wycieczki

1
dzień

 

Wieczorny przelot z Warszawy do Porto i przejazd do hotelu na nocleg. Nocleg w Porto.

2
dzień

Gdzie dojrzewa porto

Przed południem rozpoczniemy zwiedzanie jednego z najwspanialszych miast Portugalii z polskojęzycznym przewodnikiem. W porze obiadowej udamy się na lunch do pobliskiej miejscowości Matosinhos słynącej z restauracji specjalizujących się w daniach ze świeżych ryb i owoców morza. Po sutym posiłku zawitamy do Vila Nova de Gaia, gdzie odwiedzimy historyczne piwnice należące do jednego z najbardziej znanych producentów porto – Sandemana – i spróbujemy kilku powstających tam win. Potem nieśpiesznie przespacerujemy się do Domu Porto Kopke na degustację różnych rodzajów porto, do których specjalnie dobrano rzemieślnicze czekolady. Wieczorem przejedziemy do położonej nad oceanem Atlantyckim miejscowości Espinho na nocleg.

3
dzień

W królestwie korka

Trzeci dzień rozpoczniemy od wizyty w fabryce korka Amorim – największego na świecie producenta wyrobów korkowych. Na miejscu odwiedzimy zarówno samą fabrykę, gdzie zapoznamy się z procesem przetwarzania kory z Quercus suber jak i urządzone na terenie firmy muzeum korka. Kolejnym punktem programu będzie obfity, złożony z bardzo lokalnych produktów lunch w restauracji Os Castelhanos słynącej z wyśmienitych dań z bacalhau. Po południu udamy się do zachwycającej tarasowo położonymi winnicami Doliny Douro, która słusznie wpisana jest na listę UNESCO. Tam zakwaterujemy się w historycznej, oddalonej od wszelkiego zgiełku i umiejscowionej wśród winnic posiadłości Quinta Nova. Wieczorem będzie czas wolny na relaks w tym wyjątkowym, emanującym spokojem otoczeniu. Nocleg w Quinta Nova.

4
dzień

Gdzie rodzi się porto

Kolejny dzień rozpoczniemy od spaceru wzdłuż tarasowo położonych, należących do Quinta Nova, winnic. Odwiedzimy tamtejszą winiarnię i zdegustujemy powstające w posiadłości wina. W znakomitej, działającej na terenie quinty restauracji zjemy lunch, by po południu przepłynąć łodzią rabelo na drugi brzeg Douro, do słynnych winnic należących do Quinta do Panascal. Tutaj spróbujemy kilku znakomitych win porto powstających w Domu Porto Fonseca. Po degustacji przejedziemy busem do pobliskiego miasteczka Piñhao, gdzie będzie czas wolny na kolację lub wieczorną przekąskę, po której wrócimy do Quinta Nova na nocleg.

5
dzień

Głęboki odcień zieleni

O poranku wyruszymy w drogę na północ, do Minho – historycznego regionu, w którym „narodziła się Portugalia”. W tej skąpanej w zieleni krainie odwiedzimy Casa do Valle, gdzie zdegustujemy kilka z powstających w posiadłości win i zjemy wspólny lunch. Po południu przejedziemy do najbardziej rozmodlonego miasta Portugalii – Bragi. O jej niezwykłej urodzie w równym stopniu decydują liczne kościoły, wspaniałe pałace, okazałe domy mieszczańskie oraz bujne, zaprojektowane z wielkim rozmachem ogrody z bogato zdobionymi fontannami. Zajrzymy do najstarszej w kraju katedry, w bryle której za sprawą dokonywanych przez stulecia przebudów style architektoniczne mieszają się jak w kalejdoskopie. Wieczorem dotrzemy do głównego kurortu Costa Verde – Viana do Castelo – na nocleg.

6
dzień

Celtycka i nastrojowa

Kolejnego dnia przekroczymy granicę Portugalii by odwiedzić producentów z hiszpańskiej, a dokładnie galicyjskiej apelacji Ribeira Sacra, słynącej z czerwonych win z odmiany mencía. Ta przesycona zielenią kraina nie przypomina innych obszarów Półwyspu Iberyjskiego, zaskakując celtyckim charakterem, odmiennością językową i słynną z doskonałych owoców morza kuchnią. Odwiedzimy Adega Algueira, gdzie spróbujemy win i zjemy wspólny obiad w restauracji O Castelo. Po południu wyruszymy w rejs katamaranem po malowniczo wijącej się rzece Sil, do której między zadrzewionymi skalnymi wyłomami spływają górskie strumienie. Tutejsze krajobrazy z głębokimi wąwozami w roli głównej są w stanie przyprawić o zawrót głowy. Po rejsie przejedziemy do położonego w leśnej głuszy ongiś klasztoru Santo Estevo de Ribas de Sil, w którym dziś mieści się klimatyczny parador. Wieczorem będzie czas na relaks i kolację we własnym zakresie. Nocleg w Monasterio de Santo Estevo de Ribas de Sil.

7
dzień

Pod pieczą św. Jakuba

O poranku wyruszymy w drogę do Santiago de Compostela – jednego z najpiękniejszych miast Hiszpanii, a także świętego miejsca dla chrześcijan, stanowiącego cel pielgrzymek od czasów średniowiecza. Przedpołudnie przeznaczymy na zwiedzanie miasta z polskojęzycznym przewodnikiem spacerując zabytkowymi uliczkami wśród przepięknych kościołów, bazylik i kaplic. Wspólny lunch zjemy w mieszczącej się w centrum miasta restauracji, by potem wyruszyć w drogę do bodegi Mártin Códax. Tutaj, na obszarze najbardziej prestiżowej apelacji galicyjskiej Rías Baixas, spróbujemy powstających z odmiany albariño najsłynniejszych białych win Hiszpanii. Późnym popołudniem przejedziemy do malowniczo wkomponowanego w krajobraz przybrzeżnych wysp atlantyckich miasteczka Pontevedra. Wieczorem będzie czas na spacer po emanujących klimatem miasta nadmorskiego zaułkach i placach o nader bujnej przeszłości, której ślady widoczne są za sprawą rozlicznych budowli pamiętających czasy dawno minione. Nocleg w Pontevedra.

8
dzień

Na sefardyjskim szlaku

Ostatni dzień wycieczki rozpoczniemy później niż zwykle, wyjeżdżając do miasta Ribadavia, po którym poruszać się będziemy śladem zabytków pamiętających jego bogatą sefardyjską przeszłość. Po spacerze ulicami dzielnicy żydowskiej będzie czas wolny na lunch, po którym udamy się w drogę do Porto. Po dotarciu na miejsce znajdziemy czas na krótki rejs po Douro, podczas którego obejrzeć można sześć mostów spinających brzegi rzeki w obrębie ścisłego centrum. Wieczorem zjemy pożegnalną kolację w restauracji Barão Fladgate, skąd roztacza się spektakularny widok na niekwestionowany symbol miasta – żelazny most projektu Teofila Seyriga. Późnym wieczorem, po smakowitej kolacji, przejedziemy na lotnisko, skąd w godzinach nocnych wylecimy do Polski.

9
dzień

Powrót

W godzinach wczesno porannych przylot do Warszawy.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.