Rioja dla koneserów
10 najważniejszych winiarni w regionie Rioja
- Cena za wycieczkę: 2450 PLN + 980 EUR + przelot od 1200 PLN
- Termin: 2–6 listopada 2019
- Czas trwania: 5 dni
- ostatnie 4 miejsca
Najważniejsze atrakcje







MIEJSCE DOCELOWE | Hiszpania | ||||
CZAS TRWANIA | od 2 do 6 listopada 2019 | ||||
W CENIE |
|
||||
POZA ZESTAWEM |
|
Cena za wycieczkę: 2450 PLN + 980 EUR + przelot od 1200 PLN
Gwarantujemy
- Zakwaterowanie: 4 noclegi w pokojach dwuosobowych w hotelu o standardzie 4* w Haro (pokoje jednoosobowe za dopłatą 180 EUR);
- wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu)
- wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę;
- wstępy zgodnie z programem; przelot na trasie Warszawa – Santander – Warszawa (bilet bez bagażu rejestrowanego);
- ubezpieczenie Signal Iduna KL, NNW i bagaż;
- opiekę pilota-specjalisty winiarskiego.
Dodatkowo płatne:
- nocleg w pokoju jednoosobowym 180 EUR;
- posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie;
- ewentualne bilety wstępu do zwiedzanych obiektów;
- opłata za bagaż rejestrowany, zwyczajowe napiwki dla kierowcy i ewentualnych przewodników ok 20 EUR/os (napiwki w hotelu i restauracjach pozostają do indywidualnej decyzji uczestników wyjazdu).
Informacje i rezerwacje:
tel. 692 663 076
biuro@nowe-horyzonty.com.pl
w TEMACIE poczty napisz:
zgłoszenie: Rioja dla koneserów (WS) + termin, w TREŚCI wpisz: imię, nazwisko, rodzaj pokoju, adres zamieszkania, datę urodzenia oraz telefon
Plan wycieczki
1 dzień
Haro – winiarska stolica regionu Rioja
W środowy poranek wyruszymy z Warszawy do Santanderu, gdzie wylądujemy wciąż jeszcze o wczesnej godzinie. Ze stolicy Kantabrii udamy się w kierunku La Rioja, gdzie naszym pierwszym przystankiem będzie urokliwe miasteczko Santo Domingo de la Calzada. Tutaj wykorzystamy czas na spacer brukowanymi uliczkami wśród zabytkowych kościołów i pałaców. Oglądniemy także reprezentującą różne style architektoniczne katedrę, przystanek zrobimy sobie na jednym z licznych placów, a w ramach lunchu popróbujemy specjałów regionalnej gastronomii, z której słynie miasteczko. Popołudniową porą przejedziemy do winiarskiej stolicy regionu – Haro, wokół którego rozlokowane są rozmaite bodegi. Po dotarciu na miejsce zaczniemy od degustacji w cieszącej się zasłużoną sławą Bodegas Muga, której wino Prado Enea Gran Reserva 2010 zostało w 2017 roku przez magazyn „Decanter” uznane za jedno z trzech najlepszych win świata. Po wizycie w bodedze kroki skierujemy do hotelu Los Agustinos, gdzie wieczorem zjemy pierwszą wspólną kolację popijaną winami powstałymi w Bodegas Ramón Bilbao. Nocleg w Haro.


2 dzień
Rioja Alta
Kolejny dzień spędzimy przechadzając się pomiędzy porozrzucanymi w bezpośredniej bliskości Haro winiarniami. Z oczywistych względów wstąpimy tylko do niektórych. Zaczniemy od położonej w odległości kilometra od hotelu Bodegas Bilbainas słynącej z przestronnych podziemnych korytarzy powstałych pod koniec XIX wieku i znakomitych win, wśród których oprócz zwyczajowych riojańskich kupaży na bazie tempranillo będą też jednoszczepowe przykłady z graciano i, choć Roja głównie z czerwieni słynie, z odmiany maturana blanca. Kolejnym naszym celem tego dnia będzie wizyta w bodedze La Rioja Alta. Tutaj zatrzymamy się dłuższą chwilę, gdyż oprócz komentowanej degustacji czterech win zjemy też lunch składający się z regionalnych potraw w najlepszym wydaniu. Po południu czeka nas kolejny spacer, tym razem do Bodegas Lopez de Heredia – najstarszej w Haro i jednej z trzech pierwszych założonych w La Rioja, mogącej poszczycić się ponad 140 letnią historią. Tutaj, oprócz fantastycznej Tondoña reserva i gran reserva w bardzo klasycznym, czerwonym wydaniu spróbujemy także osławionych, zupełnie unikalnych win z białych odmian. Warto dodać, że są one uważane za jedne z najlepszych, starzonych białych win na świecie. Wieczorową porą, usatysfakcjonowani degustacją, nieśpiesznym krokiem wrócimy do hotelu. Wieczorem będzie czas wolny na rundkę po licznych tapas barach Haro. Nocleg w Haro.


3 dzień
Rioja Baja
Tego dnia zaczniemy od wizyty w założonej 50 lat temu w Cenicero bodedze Marqués de Cáceres. Powstają tutaj jedne z najbardziej znanych riojańskich win, gdyż winiarnia ta eksportuje je do ponad 120 krajów. Oprócz znakomitych win spróbujemy także wyrabianego w okręgu Cameros dojrzewającego sera. Po degustacji udamy się do bodegi Palacios Remondo w Alfaro, w Rioja Baja. Tutaj spróbujemy win będących dziełem jednego z najznamienitszych współczesnych winiarzy hiszpańskich – Álvaro Palaciosa. W należącej do winiarni restauracji zjemy wspólny lunch, któremu towarzyszyć będą wina na bazie odmiany garnacha. Następnie udamy się do stolicy wspólnoty autonomicznej La Rioja – położonego na skrzyżowaniu dróg do Królestwa Nawarry, Aragonii i Kastylii Logroño. Od średniowiecznych czasów po dziś jednego z najważniejszych przystanków na szlaku pielgrzymkowym do Santiago de Compostela. W pobliżu miasta siedzibę ma jedna z najbardziej historycznych posiadłości w całym regionie – Bodega Marqués de Murrieta. To tutaj powstała najsłynniejsza hiszpańska biel – Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1986 – wino, które jako jedyne białe w historii kraju zostało ocenione przez Roberta Parkera na 100 punktów. Po wizycie i degustacji przejedziemy do centrum Logroño, gdzie sympatycy architektury sakralnej będą mogli uradować wzrok widokiem najpiękniejszego kościoła w całej wspólnocie La Rioja. W powszechnej opinii jest to kościół św. Bartłomieja – patrona miasta. Mniej zainteresowani kościołami, a bardziej lokalnymi przekąskami, też nie będą się nudzić, gdyż tapas barów jest tu pod dostatkiem. Późnym wieczorem powrócimy na zasłużony odpoczynek. Nocleg w Haro.


4 dzień
Rioja Alavesa
Następny dzień rozpoczniemy od wizyty w bodedze Roda, gdzie powstają wyjątkowe wina o bardzo współczesnym obliczu. Drugą odwiedzaną prze nas tego dnia winiarnią będzie położona w Kraju Basków, w Rioja Alavesa, słynąca z wdrażania nowych technik winifikacyjnych Bodegas Remírez de Ganuza. Po wizycie i degustacji przejedziemy do malowniczo położonego na wzgórzu, pięknie utrzymanego XIII wiecznego miasteczka Laguardia roztaczającego prawdziwie średniowieczną aurę. Będzie czas na spacer i przekąszenie czegoś w lokalnych barach. Późnym popołudniem udamy się do kolejnej, tym razem malutkiej, rodzinnej winiarni Santalba. Tutaj Roberto Ijalba pokaże nam swoje winnice i opowie, jakie robi z ich owoców wina. Spróbujemy i tych tradycyjnych, będących dziełem jego taty Santiago – doświadczonego winiarza z długoletnią praktyką, jak i tych stworzonych przez Roberta, o zdecydowanie bardziej współczesnym charakterze. Spotkanie z panami Ijalba – ojcem i synem – przypieczętuje nasz enologiczny maraton. W ich towarzystwie zjemy ostatnią podczas tego wyjazdu kolację, po której udamy się do Haro na nocleg.


5 dzień
Bardzo wczesnym rankiem wyjedziemy w stronę Kantabrii, by tam w Santanderze wsiąść do samolotu odlatującego do Warszawy.
Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu
Zakwaterowanie: 4 noclegi w hotelach o standardzie 4*, w pokojach dwuosobowych (pokoje jednoosobowe za dopłatą 230 EUR);