11 dni
Czas
Meksyk
Lokalizacja
luty/marzec
Data
  • Wyprawa do Meksyku

    Baja California – Tequila – Ciudad de México

    Termin: 22 lutego – 3 marca 2020

    Najważniejsze atrakcje

     

    Spróbuj doskonałych win w Południowej Kalifornii – pierwszego producenta win w Nowym Świecie

     

    Doświadcz jedynego w swoim rodzaju naturalnego prysznica za sprawą aktywności morskiego gejzera La Bufadora

     

    Stwórz własne wino w Bodegas de Santo Tomás, pierwszej winiarni w Meksyku, która rozpoczęła produkcję wina na skalę przemysłową

     

    Weź udział w warsztatach i zapoznaj się z bogatymi tradycjami kulinarnymi Meksyku

     

    Poznaj sekrety produkcji tequili w stanie Jalisco

     

    Zamieszkaj w kolonialnej hacjendzie

     

    Odkryj urok wielobarwnych kolonialnych miast Meksyku

     

    Pobierz niezapomnianą lekcję historii Meksyku, kontemplując monumentalne murale Diego Rivery

     

    Zadumaj się nad życiem i twórczością Fridy Kahlo, zwiedzając jej dom – Casa Azul – w Coyacán
     

 

MIEJSCE DOCELOWE Meksyk
CZAS TRWANIA 22 lutego – 3 marca 2020
W CENIE
noclegi program
wyżywienie

 

pilot, degustacje
POZA ZESTAWEM
bilety wstępu
napoje

 

 Cena za wycieczkę:  6290 PLN + 3800 USD + przelot 3900 PLN

Gwarantujemy

  • Przelot na trasie Warszawa – Ciudad de México – Warszawa (loty liniami rejsowymi, z przesiadkami), przeloty wewnętrzne zgodnie z programem, przejazdy na miejscu;
  • zakwaterowanie: 9 noclegów w pokojach dwuosobowych w hotelach o standardzie 4* (pokoje jednoosobowe za dopłatą ok 850 USD);
  • wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu), wino do obiadów/kolacji w ilości ok. ½ butelki na osobę;
  • wizyty i degustacje zgodnie z programem;
  • bilety wstępu do zwiedzanych obiektów;
  • warsztaty winiarskie i kulinarne;
  • wizyta w destylarni i degustacja tequili;
  • opiekę pilota-specjalisty winiarskiego, opiekę lokalnych przewodników;
  • ubezpieczenie KL, NNW i bagaż.

Dodatkowo płatne:

  • posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie;
  • pokój jednoosobowy – ok. 850 USD;
  • ewentualne dodatkowe bilety wstępu do obiektów innych niż zaplanowane na trasie wycieczki;
  • przejazd i wizyta w Sanktuarium Santa María de Gauadalupe – ok. 35 USD (przejazd realizowany przy grupie min. 10 osób).

 

Informacje i rezerwacje:
tel.  692 663 076

biuro@nowe-horyzonty.com.pl

w TEMACIE poczty napisz:

zgłoszenie:  Wyprawa do Meksyku  (WS)  + termin, w TREŚCI wpisz: imię, nazwisko, rodzaj pokoju, adres zamieszkania, datę urodzenia  oraz telefon

 

Plan wycieczki

1
dzień

Ciudad de México

Spotkanie na lotnisku Okęcie, przelot z Warszawy do Ciudad de México. Nocleg w hotelu przy lotnisku.

2
dzień

Baja Kalifornia

Rano z powrotem udamy się na lotnisko, by przelecieć na zachodnie wybrzeże, do przygranicznego miasta Tijuana, skąd przejedziemy do Doliny Guadalupe w regionie Baja Kalifornia. Nie tracąc czasu, zaraz po przyjeździe odwiedzimy dwie z tamtejszych winiarni. Pierwsza należy do najbardziej znanego meksykańskiego producenta i eksportera LA Cetto, którego wina mogą poszczycić się około 150 medalami zdobytymi na konkursach międzynarodowych, organizowanych w krajach będącymi matecznikami winiarstwa takich jak Włochy, Francja czy Hiszpania. Litery L.A. w nazwie firmy to skróty od imion Luis Agustín i Luis Alberto – potomków Ángelo Cetto, który w latach 20. ubiegłego wieku wyemigrował do Meksyku z północnych Włoch. To on, wykorzystując doświadczenia z rodzinnych stron, osiedlając się w Baja California, rozpoczął uprawę winnej latorośli i produkcję winiarską, którą obecnie z powodzeniem kontynuuje kolejne pokolenie. Drugą z winiarni będzie butikowa, rodzinna Casa Torres Alegre, należąca do Victora Torres Alegre – jednego z największych autorytetów meksykańskiego winiarstwa. Wieczorem udamy się na pierwszą wspólną meksykańską kolację w klimatycznej restauracji Bajamed słynącej z doskonałej kuchni. Wieczorem wrócimy na nocleg w hotelu nad Pacyfikiem. Nocleg w hotelu Las Rosas.


3
dzień

Winnice południowej Kalifornii

O poranku wybierzemy się obejrzeć jeden z morskich gejzerów – La Bufadora – w pobliżu Ensenady, a po fascynującym spektaklu – La Bufadora wytryskuje wodę na wysokość powyżej 30 metrów nad poziom morza – i wysoce prawdopodobnym prysznicu, udamy się do matecznika meksykańskiego winiarstwa czyli doliny Santo Tomás. Tam odwiedzimy winiarnię Bodegas de Santo Tomás – najstarszą w Baja California i pierwszą w kraju, której celem była produkcja wina na skalę przemysłową. Weźmiemy udział w bardzo interesujących warsztatach enologicznych „Winorośl, wino, smak” obejmujących przejażdżkę po rozległych, zajmujących ponad 250 hektarów winnicach z degustacją win z owoców winorośli w różnym wieku oraz warsztatach kupażowania własnego wina w niezapomnianej atmosferze, przy dźwiękach nastrojowej muzyki. W winnicy zrobimy sobie piknik, a późnym popołudniem przejedziemy do stolicy meksykańskiego winiarstwa – niewielkiej Ensenady. Po krótkim spacerze po miasteczku powrócimy do hotelu nad oceanem. Nocleg w hotelu Las Rosas.


4
dzień

Guadalajara

Tego dnia czeka nas kolejny przelot, tym razem do Guadalajary, uznawanej przez przewodniki za jedno z najpiękniejszych kolonialnych miast Meksyku. Bezpośrednio po przylocie przejedziemy do mieszczącego się w kolonialnej hacjendzie nieopodal miasta hotelu, gdzie będzie czas wolny na odpoczynek. Późnym popołudniem spotkamy się w olbrzymiej, wypełnionej lokalnymi produktami kuchni, by chociaż w pewnym stopniu zgłębić tajniki sztuki kulinarnej Meksyku biorąc udział w profesjonalnych warsztatach. Wieczorem zjemy w posiadłości wspólną kolację składającą się z częściowo z przygotowanych przez siebie dań. Nocleg w hotelu Hacienda La Magdalena w pobliżu Gadalajary.

5
dzień

Tequila

O poranku wyruszymy w drogę do miejsca kojarzonego z najbardziej reprezentatywnym dla Meksyku trunkiem, którym bez dwóch zdań jest tequila. W stanie Jalisco słynącym z jego produkcji odwiedzimy jedną z destylarni, zapoznamy się z procesem produkcji tequili oraz zaglądniemy do miejsca, gdzie powstają oryginalne ceramiczne butelki, w których potem sprzedawany jest trunek. Oczywiście pod koniec wizyty spróbujemy kilku rodzajów tequili, a potem udamy się na wspólny obiad w należącej do producenta restauracji. Po południu wrócimy do Guadalajary, gdzie będzie czas na spacer po zabytkowym centrum miasta oraz na kolację we własnym zakresie. Wieczorem przejedziemy do Hacienda La Magdalena na nocleg.

6
dzień

San Miguel de Allende

Szóstego dnia podróży po meksykańskiej ziemi czeka nas feeria barw. Pierwsze uderzenie nastąpi podczas przyjazdu do położonego w środkowym Meksyku miasta Guanajuato, w którego okolicach wzgórza pokryte są mieniącymi się jaskrawymi kolorami zabudowaniami. Będzie czas na spacer po centrum i na lunch we własnym zakresie. Następnie udamy się w drogę do nieprawdopodobnego, zatrzymanego w czasie, kolonialnego San Miguel de Allende. To zupełnie wyjątkowe, mocno kolorowe i przesycone artystycznym duchem miejsce przez wielu uważane jest za najpiękniejsze miasto w całym Meksyku. Wąskie brukowane uliczki, zadrzewione patia, wyrafinowane detale architektoniczne, kute balustrady składają się na całość stanowiącą doskonały przykład ewoluowania i przenikania się różnych tendencji i stylów od baroku po neogotyk, którego przykład w postaci kościoła San Miguel Arcángel stanowi najbardziej rozpoznawalną budowlę miasta. Tutaj odbędziemy kolejny spacer chłonąc jedyną w swoim rodzaju atmosferę miasta. Na kolację i nocleg przejedziemy do hotelu Misión Juriquilla w okolicach Querétaro.

7
dzień

La Redonda i Viñedos Azteca

O poranku wyjedziemy do magicznego miasteczka San Sebastián Bernal, nad którym pieczę sprawuje jeden z największych monolitów świata – Peña de Bernal. Przespacerujemy się po mikroskopijnym, ale bardzo urokliwym zabytkowym centrum, a następnie przejedziemy do winiarni La Redonda w celu zapoznania się z produkcją winiarską oferowaną przez stan Querétaro. Właścicielem winiarni założonej w 1972 roku jest Claudio Bortoluz Orlandi, którego ojciec – Vittorio – przywędrował do Meksyku z prowincji Treviso we Włoszech. Posiadłość jest doskonale utrzymana i rozległa (160 hektarów), z czego 64 hektary obsadzone są winoroślą. Na miejscu spróbujemy powstających w trzech seriach – La Redonda, Orlandi i Sierra Gorda – win i zjemy smaczny obiad. Z La Redona będziemy mieć już tylko przysłowiowy rzut beretem do Haciendy Los Azteca. Pod względem winiarskim to maleńka posiadłość – zaledwie 3 hektary winogradów – ale przepięknie położona i zapewniająca rozmaite atrakcje, w tym możliwość oglądania charreadas – zawodów przypominających rodeo, do udziału w których hoduje się w posiadłości odpowiednie konie. Po wizycie i degustacji przejedziemy do hotelu Villa Antigua w pobliżu Tequisquiapan na nocleg.


8
dzień

Teotihuacán

Tego dnia naszym celem będzie stolica Meksyku czyli powstałe w miejscu azteckiego Tenochtitlanu jedyne i niepowtarzalne Ciudad de México, stanowiące nieprawdopodobny, buzujący życiem tygiel, w którym majestat historii miesza się z szaleństwem współczesności. Zanim jednak znajdziemy się pod jego urokiem, odwiedzimy położone nieopodal stanowisko archeologiczne Teotihuacán z monumentalnymi piramidami Słońca i Księżyca. Przejdziemy Aleją Zmarłych, zaglądniemy do Pałacu Jaguarów, by podziwiać dobrze zachowane freski. Potem już pochłonie nas Ciudad de México – miasto, które czaruje i uwodzi bez umiaru, rozwijając co krok wachlarz rozmaitych atrakcji, wśród których znajdują się zabytki epoki kolonialnej, sanktuaria religijne, charakterystyczne dla kraju monumentalne malowidła ścienne zwane muralami czy ubrani w zapadające w pamięć stroje mariachi czekający w gotowości, aż ktoś zamówi u nich piosenkę. Zakwaterujemy się w centrum miasta, w pobliżu Zócalo, a następnie udamy na wspólny spacer. Zwieńczeniem tego pełnego wrażeń dnia będzie wspólna kolacja w restauracji La Casa de las Sirenas, z której tarasu roztacza się wspaniały widok na nastrojowo oświetlone stare miasto. Nocleg w hotelu NH Centro Histórico.

9
dzień

Ciudad de México

O poranku rozpoczniemy zwiedzanie stolicy. Wejdziemy do Pałacu Prezydenckiego, by podziwiać monumentalne, dekorujące główną klatkę schodową i krużganek pierwszego piętra barwne murale Diego Rivery. Obejdziemy Zócalo czyli główny plac miasta, niegdyś stanowiący ważny ośrodek azteckich ceremonii, wstąpimy do katedry i przejedziemy na południe, do wyjątkowej urody dzielnicy o bardzo kolonialnym charakterze – Coyacán, gdzie mieszkała Frida Kahlo i Diego Rivera. Zwiedzimy Casa Azul czyli zorganizowane w ich domu muzeum, a następnie zjemy wspólny lunch w jednej z lokalnych restauracji. Późnym popołudniem wrócimy w okolice hotelu, gdzie wieczorem będzie czas wolny na kolację we własnym zakresie. Nocleg w hotelu NH Centro Histórico.

10
dzień

Gauadalupe

Ostatniego dnia, jak godziny lotu pozwolą, do południa będzie się można udać do Sanktuarium Santa María de Guadalupe. Wczesnym popołudniem przejazd na lotnisko i wylot to Polski.

11
dzień

Powrót

Przylot do Warszawy.